Trebate pomoć? Servis? Samo želite postaviti pitanje?

Na pravom ste mjestu!

Koje su prednosti aluminija naspram drugim materijalima!

Materijal s najboljom i najtrajnijom završnom obradom: inox zahtjeva povremenu njegu i poliranje.

Naročito u području blizu mora, željezo zahtjeva redovito bojenje i otklanjanje hrđe, pocinčani i obojani materijali imaju problem ljuštenja boje usred djelovanja cinka. Završni sloj boje kod pocinčanih i željeznih ograda još nije dostigao kvalitet i ujednačenost sloja boje kao kod plastifikacije prahom za aluminij.

Aluminijske ograde su uglavnom jeftinije od inox i pocinčanih i bojanih ograda, a nešto skuplje od željeznih.

Dizajn aluminijskih ograda je nedostižan u odnosu na druge materijale.

Aluminij je kao materijal najbolji izbor po cijeni, dizajnu, trajnosti, održanju i kvalitetu.

Kako pripremiti otvor za ugradnju dvorišnih vrata?

Klizna dvorišna vrata

Klizna dvorišna vrata zahtjevaniju temelj za donju vodilicu min. 15 cm široku, a dužine 2 x širina otvora.

Na oba kraja vrata trebaju biti vertikalni stupovi za prednji štok vrata i stražnju gornju vodilicu.

Teleskopska klizna dvorišna vrata

Teleskopska klizna dvorišna vrata zahtijevaju temelj za donju vodilicu širine u dvokrilnoj verziji 35 cm, a u trokrilnoj 45 cm.

Zaokretna dvorišna vrata

Zaokretna dvorišna vrata zahtijevaju vertikalne armirano betonske stupove na koje pričvršćujemo štokove vrata. Preporučeno je da stupovi budu u libelu i fino obrađeni. Podloga vrata bi trebala biti po cijeloj dubini otvaranja krila vrata ravna, u suprotnom se vrata mogu napraviti na vanjsko otvaranje ili s većim šupljinom u donjem dijelom.

Konzolna klizna dvorišna vrata

Konzolna klizna dvorišna vrata zahtjevaju armirano betonski temelj pogonskih kotačića
Po nactru.

Kako pripremiti podlogu za ugradnju pergole?

Pergole moraju biti na čvrstoj betonskoj podlozi. U pod sidrimo navojnim šipkama s dvokomponentnom kemijskom tiplom gornji dio navojne šipke oblažemo tekućom gumom što onemogućava prodor vlage u hidroizolaciju.

Kada pergolu sidrimo jednim dijelom na zid građevine koristimo distancere ako zid ima stiropor fasadu i posebna pažnje se pridaju izolaciji od vlage.

Dio zida na koji se sidri je poželjno da bude betonski.

Kako pripremiti temelje za ugradnju ograde?

 Svi tipovi ograde moraju imati  betonski temelj. Ograde koje se ugrađuju okomito na podlogu bi trebale imati temelj širine barem 15 cm. Ako se ograda ugrađuje na parapetni zid , poželjno je da zid bude armirano betonski.

U slučaju da je od cigle da ima betonski vijenac s betonskim vertikalama. Ako je na zidu kamena klupčica mora biti ugrađena bez šupljina ispod kamena. Ako se ograda ugrađuje bočno na podlogu širina podloge na koju su ugrađuje stopa mora biti min. 15 cm.


Standardi za ugradnju ograda

  • Visina balkonske ograde nebi smjela biti manja od 1m.
  • Visina ograde na stepeništu se mjeri od vrha stepenice i nebi smjela biti manja od 1m
  • Visina dvorišnih ograda je određena lokalnim općinskim ili gradskim propisima i kreče se od 1,2 do 1,6m.
  • Ako se ograda ugrađuje na parapetni zid ne bi smjela biti udaljena od unutarnjeg ruba zida više od 12 cm.
  • Širina šupljine između ispuna ne bi smjela biti veća od 12 cm.

Standardi za staklene ograde

  • Staklo za samostojeće staklene ograde mora biti laminirano dvostruko staklo. Poželjno je da bude i kaljeno zbog povećane čvrstoće. Staklo se laminira pvb folijom koja staklo u slučaju pucanja drži na okupu i onemogućava pad.
  • Staklo do visine 60 cm može biti debljine 6 + 6 mm, a preko te visine 8 + 8 mm ili 10 + 10 mm.
  • Staklo i nosači samostojeće staklene ograde moraju biti certificirani, tj. imati potvrdu da su rađeni u skladu s standardima.
  • Standardna samostojeća staklena ograda ima certifikat od 1 kn što znači da je ispitana na udar tereta od 100 kg s razdaljine od 2 m .
  • Ograda koja ima metalne stupove i rukohvat može imati staklenu ispunu od kaljenog stakla 6 ili 8 mm.

Priprema otvora za ugradnju elektromotornog pogona

MOTOR za klizna dvorišna vrata mora imati betonski temelj dimenzije 50 x 50 cm uz vrata. U sredini temelja izlaze svi bužiri za ožičenje koji tu ulaze u motor. Svaki motor dolazi u kompletu s jednim parom fotoćelija koji zaustavljaju motor ako netko prekine snop, lampom koja signalizira da je motor u radu i u kojoj je antena te 2 kom. daljinskih upravljača. Prilikom pripreme otvora treba do temelja za motor dovesti napajanje strujom ( kabel 3 x 1,5 mm ), bužir za kabel s oba kraja otvora za fotoćelije u visini oko 30 cm, te na vrh stupa bužir za lampu.

Motor za zaokretna dvorišna vrata se sidri vertikalno na betonski stup do krila vrata. Stup mora biti najmanje 30 cm od zida da se omogući neometano otvaranje vrata. Cjelokupno ožičenje se dovodi do podžbukne ili nadžbukne razvodne kutije u blizini motora i ot tuda jedan kabel vodi do motora.

Ako su vrata dvokrilna onda imaju dva motora što znači da iz kutije vode dva kabela do motora. Za dvokrilna vrata poželjno je imati i električni kračun.